T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KIRIKKALE / MERKEZ - Osman Gazi Fen Lisesi

OKULUMUZ KURALLARINA UYALIM.

 

Okulda düzen ve disiplini sağlayan kurallar, öğrencilerin toplumsal kurallara ve insan haklarına saygılı bireyler olarak yetişmesinin ön koşuludur.Bu inançla tüm öğrencilerin bu kuralları benimsemesi ve uygulaması,velilerin de bu kuralların uygulanmasına destek olmalarıbeklenmektedir.

      

GENEL KURALLAR

 

Okula zamanın da gelinir.

Koridorlarda koşmadan yürünür,gürültü yapılmaz.

Tuvaletlertemiz tutulur, musluklaraçıkbırakılmaz.

Öğretmenlerin ve yöneticilerin uyarıları dikkate alınır.

Okul ve çevresi temiz tutulur,

Derslikler ile okuldaki tüm kapalı ve açık alanlar gibi ortak kullanım alanlarında yemekartığı çöp ve atık bırakılmaz. Öğrenci bunları en yakın çöp kutusuna atmakla yükümlüdür.

 

Öğrenciler küfür ve argo içeren sözler kullanmazlar, birbirlerine fiziksel zarar vericiharekette bulunamazlar, kavga etmezler, birbirlerine ve öğretmenlerine görgü kuralları içinde hitap ederler.

 

Öğrenciler okulda yapılan etkinliklere ve törenlere katılmak, bu etkinlikler sırasında görgü kurallarına ve etkinliğin özel kurallarına uygun davranmak zorundadırlar.

 

Her öğrenci bayrak törenlerinde kendi dersliği için ayrılan yerde düzgün olarak sıraolmak, sessiz olarak komut verilmesini beklemek ve İstiklal Marşı’nı yüksek sesle doğru şekilde söylemek zorundadır.

 

Öğrenciler okula ait malzeme ve diğer okul eşyalarını korumak ve zarar vermemekle yükümlüdürler. Zarar verenler zararı karşılamak zorundadır.

 

Öğrenciler kütüphanede, konferans salonu, fen laboratuvarlarında, bilgisayar odasında,test odasında vb. kendi dersliklerinin dışındaki eğitim ortamlarında bulundukları yerin özel kuralları ile temizlik kurallarına uyarlar.

Konferans salonunda yapılan tüm etkinliklerde salona yiyecek ve içecekle girilmez..

Öğrenciler,kantin ve yemekhanede sıraya girerler ve görgü kurallarına uyarlar.

Ulaşımını servisle yapan öğrenciler servis kurallarına uyarlar.

Öğrenciler okulun belirlenmiş kılık kıyafet kurallarına uyarlar.

Öğrenciler sınavda,sınav kurallarına uyarlar.

Öğrencilerimizin okulda yanlarında cep telefonu bulundurmaları kesinlikle yasaktır.Yanında getiren öğrencilerimiz her gün sabah telefon kutularına bırakır son derste sınıfa gelen kutudan telefonunu alır.Aksi takdirde cep telefonunu teslim etmeyenleri tespit ettiğimizde telefonlarınız verilmeyecektir.

 

Öğrenci ders günü sonunda derslikte kitap, defter veya çanta gibi eşyasını bırakamaz.Bırakılan eşyadan okul yönetimi sorumlu değildir.

BayrakTörenleri: Çalışma haftası Pazartesi günü Bayrak Töreni ile başlar ve Cuma günü BayrakTöreni ile biter.Resmi tatillerin başlangıç ve bitişlerinde de Bayrak Töreni yapılır.

Bayrak Törenlerine,tüm öğrenci,öğretmen ve çalışanlar katılmak zorundadır.

 

KIYAFET KURALLARI

 

Öğrenciler okulun belirlemiş olduğu okul kıyafetlerini  giymek zorundadırlar.

Okulda sadece beden eğitimi derslerinde,okulun belirlediği spor kıyafetleri giyilir.Sadece ilk 2 ders saati olan okula beden eğitimi kıyafeti ile gelebilir.Dersin bitiminde tekrar okul kıyafeti giyilir.

Beden eğitimi derslerinin veya spor karşılaşmalarının bitiminde spor kıyafeti soyunma odalarında çıkarılır, dersliklere okul kıyafeti ile gelinir.

Kıyafet Kurallarına uyulmaması durumunda Takılar ve uygun olmayan giyim eşyaları öğretmenler tarafından alındığında,ilgili Müdür Yardımcısı ofisine öğrenci ismi verilerek teslim edilir. Müdür Yardımcıları, bu eşyaları dönem içinde sadece öğrenci velilerine ya da dönem sonlarında öğrencilere teslim ederler

Uygulanmakta olan kıyafet kuralları dışına çıkan öğrenciler, önce sözlü, ardından yazılı olarak uyarılırlar ve durum velilerine bildirilir.Tüm bu uyarılara rağmen kıyafet kurallarına uymamaya devam eden öğrencilerin durumu okul müdürlüğüne yazılı olarakbildirilir.

DERSLİK KURALLARI

 

Ders zili çaldığında, hazırlıklarını tamamlamış olarak dersliklerine girerler ve öğretmenlerini beklerler.

Ders bitiminde,öğretmeninin izni ile koşmadan teneffüse çıkarlar.

Derslik düzenini ve dersin akışını bozmadan dersi dinler,söz alarak konuşur,izin almadan yerlerinden kalkmazlar.

Kırıcı,zarar verici sözlerden ve davranışlardan kaçınır,kötü söz söylemezler.

Arkadaşları ile iyi geçinir,yardımlaşırlar.

Ders araç ve gereçlerini yanlarında bulundururlar.Derslikve laboratuvardaki malzemeleri izinsiz ve yetkisiz kullanmaz,zarar vermezler.

Derslerde ipod-walkman,müzik çalar vb.dinleyemezler,telefonla konuşamazlar

Derste hiçbir şey yiyemez ve içemezler.

Çalışmalarını zamanında ve tam yaparlar.

Derslikleri,sıraları,dolaplarıvbtemizvedüzenli kullanırlar.

 

Gün bitiminde ders malzemelerini ve kişisel eşyalarını dersliklerde ve sıralarda bırakmazlar.Okulda bırakacakları ders malzemelerini bireyseldolaplarınakoyarlar.Öğrenciler dersliklerin temizlik ve düzenini sağlamakla görevlidirler.

 

Gün sonunda tespit edilen düzensizlik bir sonraki gün yine o derslikte bulunan öğrenciler tarafından giderilir.

Dersliklerde bıraktıkları tüm malzeme ve eşyalardan kendileri sorumludurlar.

Dersliklerde bulunan panoları düzenli kullanırlar. Panolara dersle ilgili çalışma ve dersliklerin tümünü ilgilendiren duyuruların dışındabir şey asamazlar.

 

SINAV KURALLARI

 

Öğrenciler sınav için sınav saatinden önce sınıflarında, sınav düzeninde hazırbulunur. Sınavda gözcü olan öğretmen, gerek gördüğünde öğrencilerin oturmadüzeniniveyerlerini değiştirebilir.

Öğrenciler sınavda kalem, silgi, cetvel vs. gibi dersin türüne göre değişen araç-gereçlerini ve bunların yedeklerini bulundurmak zorundadır. Sınav sırasındadiğeröğrencilerden buaraçlaristenmez veya ortak kullanılmaz.

 

Ortak sınavlar o dersin öğretmeni tarafından yapılmayabilir. Sınavı bir başka öğretmende uygulayabilir.

Sınav sırasında konuşulmaz ve diğer öğrenciler rahatsız edilmez.

Öğrenciler sınav kâğıdı üzerinde bulunan sınavla ilgili açıklamaları dikkatle okumakla, bu konuda yapılan sözlü açıklamaları dikkatle dinlemekle ve uygulamakla yükümlüdürler.Bu açıklamalara uymayan öğrencilerin yanıtları değerlendirilmez.

 

Sınav sırasında her ne sebeple ve her ne konuda olursa olsun konuşmak, birbaşkasının kâğıdına bakmak veya kâğıdını bir başkasının görebileceği konumdatutmakyasaktır.

 

Önceden bildirilen sınav süresi bitiminde öğrenciler soru ve yanıt kağıtlarını anında veistenilen düzende teslim etmek zorundadırlar. Aksi davranışta bulunan öğrencininsınavıiptal edilir.

 

Sınav kağıdını teslim eden öğrenci ders zili çalmadıkça dışarı çıkamaz ve sınavdüzeninibozamadan sırasındaoturur.

 

Sınava ek süre verilmişse ders zili çaldığında dışarı çıkmasına izin verilen öğrenci sınav odasından uzaklaşır, sınavı devam eden dersliklerin önünde duramaz veyaherhangibir nedenle tekrar içeriyegiremez.

Sınav kağıdına yanıtların dışında hiçbir şey yazılamaz.

Raporlu ya da izinli olduğu için sınava giremeyen öğrenciler telafi sınavı içinbelirtilengün, saat ve yerde bulunmak zorundadırlar.

 

KÜTÜPHANE KURALLARI

 

Tüm öğrenciler,kütüphanenin doğal üyesidirler ve ödünç yayın alabilirler.

Kütüphane ye yiyecek ve içecek ile girilmez.

Kütüphaneyeokulçantasıilegirilmez.

Kütüphanede sessiz çalışılır,yüksek sesle konuşulmaz.

Öğrencilerin, kütüphane ortamına koşmadan, bağırmadan ve kütüphanelerde ki diğer insanları rahatsız etmeden,düzenli bir şekilde girmeleri gereklidir.

 

Kurallara uymayan öğrenciler okul kütüphanecisi tarafından uyarılır. Davranışın devamı durumunda öğrenci, kütüphane ortamını   bozmayacak şekilde sessizce dışarıya çıkarılır. Durumu tespit eden öğretmen/kütüphaneci konuyu sözlü/ yazılı olarak ilgili Müdür Yardımcısına bildirir.

GÜVENLİK VE İDARİ KURALLAR

 

Öğrenciler,okul saatleri içinde (öğle teneffüsü dahil) izinsiz okul dışına çıkamazlar.

Okul saatlerinde,bir öğrencinin okuldan ayrılabilmesi için velisinin bizzat okula gelmesi veya dilekçe ile teslim edilecek kişiyi bildirmesi gerekir.

Öğrenciler okula yanıcı,kesici aletler veya patlayıcı vb.madde getiremezler.

Öğrenciler,okula yasaklanmış yayınlar,müstehcen yayınlar ve bu nitelikte CD disket vb.araçlar getiremezler.

Rahatsızlığı nedeni ile revire/hastaneye gitmek isteyen öğrenci;Öğretmenine bilgi verir ve izin alır.Durum,MüdürYardımcısına bildirilir.Öğrencinin ailesine hemen bilgi verilir.

Revire gidecek öğrenci için Müdür Yardımcısı tarafından revire gönderilir.Tedavisi revirde yapılan öğrencinin revir kağıdı, yoklama kâğıdına iliştirilmek üzere öğretmenine teslim eder.Acil durumlarda hemen veliye bilgi verilir, gerekirse velinin Okula gelmesi beklenmeksizin 112 Acil Servisi Okula çağırılır.Acil olmayan durumlarda öğrencinin velisinin Okula gelmesi beklenir, hastaneye gitmek üzere dilekçesi alınır veöğrenci velisine teslim edilir.

Öğrenciler,velilerine iletilmek üzere okulyönetimince verilen her bülteni ve duyuruyu velilerine ulaştırmakla yükümlüdür.

OKULDAN ERKEN AYRILMA

 

Öğrenciler okulda bulundukları sırada sağlık nedenlerinden dolayı erken ayrılmaları gerektiğinde, öğrenci velisi ilgili Müdür Yardımcısı tarafından bilgilendirilir. Öğrencininveli tarafından alınması genel kuraldır. Acil durumlarda velinin bilgisi dahilinde belirlenen yere kendi olanaklarıyla veya okulun olanaklarıyla gönderilir.

 

Durum ilgili öğretmenlere bildirilir. Öğrencinin o gün sorumlu olduğu bir sınav veyaödev teslimi varsa, telafisi ilgili Müdür Yardımcısı denetiminde öğretmenler tarafındanbelirlenecekbir tarihteyapılır.

 

Ani sağlık sorunu dışında okuldan erken ayrılması gereken öğrencinin velisi bir dilekçeyazar ve öğrenci dilekçeyi aynı gün sabahı ilgili Müdür Yardımcısına teslim eder. Talep,Müdür Yardımcısı tarafından uygun görüldüğünde öğrenci adına 2 nüsha halinde “İzinKağıdı” tanzim edilir. Öğrenci “İzin Kâğıdının” bir tanesini yoklama defterine koyar,diğerinidekapıgüvenliğine bırakır.

 

İlgili müdür yardımcısıtarafından,öğrencinin okuldan çıkışına izin verilmediği durumlarda,veliye ve öğrenciye gerekçesi ile birlikte bildirilir.

 

YEMEKHANE-KANTİN

 

Sıraya geçerken birbirlerinin sıra hakkına saygılı olurlar

emek yerken görgü kurallarına uyarlar,gereksiz konuşmalardan kaçınırlar.

Yemekhane de yüksek sesle konuşmazlar.

Başkalarını rahatsız edecek davranışlardan kaçınırlar.

Yiyecekleri ve masadaki malzemeleri oyun aracı olarak kullanmazlar.

Yemekten sonra yemek tepsilerini masada bırakmazlar,

Yiyecekler ile çatal/kaşık ve benzer gereçleri yemekhane dışına çıkaramazlar.

MüdürYardımcılarının ve öğretmenlerin uyarılarını dikkate alırlar.

Öğrencilere dersler başlamadan önce ve teneffüslerde,yiyecek ve içecek alma olanağı sağlar.

Ders zili çalmadan önce alışveriş yapılması biter.

Sıraya geçerken birbirlerinin sıra hakkına saygılı olur.

Kantinde yüksek sesle konuşmaz.

Başkalarını rahatsız edecek davranışlardan kaçınır.

Yemekten sonra kullanılanma sayı ve çevresini temiz bırakır.

Müdür Yardımcılarının ve öğretmenlerin uyarılarını dikkate alırlar.

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 07.09.2024 - Güncelleme: 07.09.2024 18:28 - Görüntülenme: 301
  Beğen | 2  kişi beğendi